Brukte sex som selvskading

Da Carina Carlsen skrev på Instagram at hun hadde brukt sex for å skade seg selv, fikk hun et ras av reaksjoner. – Det er nok mye vanligere enn mange tror, sier influenseren.

Viser Carina Carlsen sitte i sofaen med foldede hender

Sex viktig

– Vi har fysisk helse og psykisk helse. Men seksuell helse, den hoppes over, sier Carina Carlsen. Hun brukte lang tid på å forstå at hun praktiserte sex på en selvdestruktiv måte.

(Foto: Liz Buer)

– Seksuell helse er vi dårlige til å snakke om, sier Carina Carlsen (36).

Hun er kjent for Instagram-kontoen «Fet, men fattet». Der deler hun bilder av seg selv, ikke sjelden naken, sammen med politiske tekster. Ved siden av jobben som rådgiver ved Likestillingssenteret, er hun en aktiv debattant om kropp, helse og stigmatisering. Hun bruker ordene «tjukk» og «fettaktivist» om seg selv, og er ikke glad i den mer kliniske betegnelsen «overvektig».

Spiseforstyrrelser

Fra ungdomsskolen av fikk hun en bevissthet om at kroppen hennes ikke var bra nok.

– Da jeg var 13 år, fikk jeg høre av guttene at jeg kunne fått hvem jeg ville, hvis jeg ikke hadde vært så «jævlig feit». Før det tenkte jeg aldri på det, jeg vokste opp på gård og fløy stort sett rundt i ridestøvler, truse og caps, sier Carlsen.

Rekkehuset i Eidsvoll som hun deler med samboeren har bilder og nipsfigurer av hester, så spor av hestejenta finnes fortsatt.

– Hvorfor ble du kroppsaktivitist?

– Det har kommet naturlig, det er noe med et levd liv og det å være uenig i uretten jeg blir utsatt for.

Hun forteller om mange vonde erfaringer, ikke minst manglende forståelse i helsevesenet. Fra ung alder har hun slanket seg og strevd med spiseforstyrrelsene overspising og bulimi.

– Spiseforstyrrelsene er jeg mye bedre av nå. Men hvis jeg har en tung periode er det lett å få tilbakefall.

Ukjent for mange

Tidligere i år delte hun et langt innlegg på Instagram der hun fortalte om at hun hadde brukt sex som selvskading.

– Det er ofte noe folk ikke har hørt om. Når jeg har skrevet om det, har jeg fått så mye tilbakemeldinger av typen «Der falt det på plass. Det er det jeg har drevet med, det er det jeg driver med. Dette må jeg slutte med».

– Hva handler slik selvskading om?

– Nå snakker jeg om meg selv, og jeg opplevde at kroppen min ikke hadde noen verdi. Samtidig ville jeg prøve å oppfylle de normene og forventningene som finnes om kjærester, og det å ha et aktivt sexliv. Og siden jeg tenkte at jeg ikke hadde noen verdi, lot jeg folk gjøre ting jeg ikke egentlig ville, sier Carlsen.

Hun forteller at hun hadde seksuelle relasjoner med folk hun egentlig ikke ville ha det med.

– Alt handlet om de minuttene der jeg kunne føle meg litt attraktiv. Jeg tenkte: «Det er faktisk noen som vil ha meg óg». Så går den følelsen fort over, og man føler seg bare brukt. Og bryter seg selv ned ytterligere.

– Det er nok mye vanligere enn folk tror. Men det snakkes ikke om. Det er jo flaut å si det. Seksuell helse er noe det snakkes lite om i utgangspunktet. Og så skal man snakke om når man satte seg i sånne situasjoner. Det er ubehagelig. Derfor snakker jeg om det.

Ble vitsehistorie

For Carina Carlsen begynt den seksuelle selvskadingen med et overgrep.

– Jo mer jeg lærer og leser, jo mer forstår jeg av min egen situasjon. Men det som nok satte det i gang … jeg ble utsatt for noe jeg ikke skjønte var et overgrep. Det var en sovevoldtekt, av en jeg var sammen med. Når vi snakker om sex, snakker vi ofte om de dårlige tingene. Kleine sexhistorier på fest. Du spør ikke vennene dine: «Hvordan har du det med seksualiteten din?» Overgrepet ble en sånn type vitsehistorie. Da var det en venninne som tok meg til side og sa: «Dette er ganske alvorlig, Carina, det er ikke morsomt». Da datt det noe på plass for meg også, sier Carlsen.

Sovevoldtekten var starten på en tung periode med sex som selvskading, med depresjon og spiseforstyrrelser.

– Tiden med selvskadingen ble også en måte å prosessere overgrepet på.

– Hvordan kom du deg ut av den skadelige sexen?

– Jeg tror ikke jeg helt skjønte hva jeg var utsatt for, og hva jeg hadde drevet med, før jeg traff han som er samboeren min nå. Han var genuint interessert i meg. Han var et menneske som viste så mye respekt. Som er ekstremt opptatt av samtykke. Og av at jeg skal ha det bra, ikke bare under samleie, men også ellers i hverdagen. Han bare er der og spør hvordan jeg har det.

Kjæresten hjalp

Kjæresten dukket opp i en kaotisk periode. Først mest som en venn, før de gradvis ble sammen.

– Han var lett å dytte vekk, men han fortsatte bare å være der. Jeg syntes han var verdens kjedeligste menneske da jeg traff ham første gangen. Han var et feilsveip på Tinder! Jeg tenkte at det tror jeg ikke jeg gidder. Men da han lurte på om vi skulle gå i åttende mars-tog sammen, turte jeg ikke si nei. Forholdet vårt har vært veldig sunt for meg. Uten at han egentlig er klar over det, har han hjulpet meg å avdekke mye, bare fordi han er en sunn og god relasjon.

– Hva kan man gjøre i samfunnet, med sex som selvskading?

– Det hører hjemme i helsevesenet. Seksuell helse er vi dårlige til å snakke om, selv om seksualitet er en naturlig del av å være menneske. Bare berøring er en del av seksualiteten. Grenser er et kjempeviktig ledd i den positive seksualiteten. Det gjør at man kan ha gode seksuelle relasjoner. Vi må bli flinkere til å snakke om det positive. Så det må begynne ganske tidlig. Jeg vet ikke hvor mye psykologer eller leger har om seksuell helse i utdanningen. Slik jeg har forstått det, så er det lite. Vi har fysisk helse og psykisk helse. Men seksuell helse, den hoppes over.

– Hva med sexologer?

– Sexologer jobber med disse tingene. Men hvor mange kommuner har ansatt en sexolog? spør Carina Carlsen.

Hun er utdannet vernepleier, og underviser selv på Oslomet – storbyuniversitetet på vernepleierstudiet om sex. Da hun selv gikk på utdanningen, hadde hun bare to timer om emnet.

– Jeg skulle ønske ansatte i helsevesenet jobbet tettere med sexologene, fordi de sitter på utrolig mye viktig informasjon, som resten av oss ikke har. Det er ikke dermed sagt at vi som ikke er sexologer ikke skal jobbe med seksualitet. Helsepersonell kan kropp og helse, og med det kan vi mer om seksuell helse enn vi tror. Vi kan alle gi et rom for å snakke om det, sier Carina Carlsen.•

Vipps: 12137