- Smertefulle spørsmål må stilles

Filmskaper Deeyah Khan oppsøker ekstreme miljøer for å forstå hvorfor noen havner der. – Utgangspunktet for filmene mine er å frigjøre meg fra min egen frykt, sier hun. Arbeidet med dokumentarfilm har gitt henne internasjonal anerkjennelse.

bilde av filmskaper deeyah khan på scenen med flere

VONDE MINNER

– Å møte fortiden ble som en depresjon. Jeg var nødt til å gjøre noe med det, sier Arno Michaelis (t.h.) som deltok på møtet om dialog sammen med Deeyah Khan (t.v.), Jeff Schoep (midten) i Oslo. Michaelis var rasekrigforkjemper i USA og spredte et rasistisk budskap med bandet Centurion. Nå jobber han med å forebygge radikalisering og hjelpe andre ut av høyreekstreme miljøer. Henrik Syse (med ryggen til) var ordstyrer i samtalen.

(Foto: Mette Randem)

Colosseum kino i Oslo er utsolgt en lørdag kveld i november, fylt med folk som er kommet for å lytte til filmskaper Deeyah Khan (45), Norges internasjonale stjerne i dokumentarfilm.

Kvinnen som er vokst opp i Norge har vunnet to Emmy-priser og en Bafta for sine dokumentarfilmer som alle utforsker ekstreme mennesker og miljøer. Fra den første filmen Banaz – a love story, om æresdrapet på en muslimsk jente som ville bestemme over sitt eget liv, til den siste, Behind the Rage, som ennå ikke er vist i Norge, om familievold.

- Filmene mine er alltid personlige. Jeg spør meg selv: Er det mulig å se hverandres menneskelighet? Selv om vi misliker hverandre og er uenige? sier Khan fra scenen. I Norge ble hun kjent som popstjernen Deepika i ung alder, men hun måtte forlate Norge etter trusler og trakassering fra konservative, muslimske miljøer i Oslo.

Delte smerten

Denne kvelden deltar hun i arrangementet «Hvordan kan bedre dialog endre deg», som en del av Nobel fredssenters dialogprosjekt. Først vises White Right: Meeting the Enemy, en film som går amerikanske høyreekstremister tett på livet. Med seg fra USA, der hun nå bor, har Khan med seg to av mennene som er med i filmen: Den tidligere nynazist-lederen Jeff Schoep, og Arno Michaelis, ex-vokalist i det rasistiske metallbandet Centurion. Begge har forlatt voldelig høyreekstremisme for å spre det motsatte budskapet: humanisme og dialog.

Schoep forlot nynazismen som et resultat av møtet med Deeyah Khan:

- Å møte Deeyah var som å bli sparket av en hest. Jeg kunne føle smerten hennes som en vibrasjon, sier Schoep.

De to forklarer at det var som om de delte smerten i møtet. I filmen konfronteres Schoep med hatmeldinger som Khan har mottatt, budskap om at hun burde voldtas og drepes. Fordi hun er en «shitskin», en farget person. Den nærgående samtalen mellom de to endrer Schoep. Hatet pulveriseres og han klarer ikke lenger koble seg fra sin menneskelighet. Deeyah Khan avdekker hvordan deltagerne i filmen har gjort egen smerte, ensomhet og taperfølelse til hat og ekstremisme.

- Hun ville forstå hvorfor, hun var interessert i meg, sier Schoep. Han, Arno Michaelis og Deeyah Khan ser på hverandre som venner i dag. For de amerikanske mennene er det følelsesmessig vanskelig å følge egne liv på filmen, og konfronteres med den de var for noen år siden.

bilde av deeyah khan

MÅ LYTTE

– Jeg lager filmene for å redde min egen menneskelighet, sier Deeyah Khan.

(Foto: Mette Randem)

Redde menneskeligheten

Deeyah Khan er bekymret for økende polarisering både i USA og Europa.

- Vi er redde for å ta de ubehagelige samtalene, som vi ta for å sameksistere. Smertefulle spørsmål må stilles. Mange har spurt meg; «Hvorfor jobber du med disse fæle folkene hele tiden? Er det for å redde menneskeligheten deres?» Men jeg gjør det for å redde min egen menneskelighet. Mine verdier betyr noe bare når jeg er villig til å utvide dem til de jeg ikke liker.

Et lengre intervju med Deeyah Khan kommer i Psykisk helse nr. 1, 2023.

Vipps: 12137