Spørsmålet: Sommerstengt

Jeg går til psykolog to ganger i uken, det har jeg gjort i flere år. Til sommeren tar psykologen ferie, det samme gjør veldig mange andre tilbud, som gruppeterapi etc. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre for å klare meg gjennom sommeren. Hilsen Beate

Illustrasjonsbilde av kvinne en sommerkveld
(Illustrasjonsfoto: Josh Blanton/Unsplash)

SVAR: Mange med deg gruer seg til sommeren, fordi mye av behandlingstilbudene er ferielukket. Men når noe lukkes, kan det åpne for noen nye opplevelser og bekjentskaper. Internett og sosiale medier kan være et sted å begynne å samle informasjon. Flere lokale lavterskeltilbud i kommunen har et sommertilbud til sine brukere. Ta kontakt med psykisk helsetjenesten i kommunen, for de skal ha oversikt over hva som finnes av tilbud i din kommune. Kan dette være sommeren hvor du gjør noe for andre, som for eksempel å bli besøksvenn eller aktiv på frivillighetssentralen? I år er det også mangel på sommervikarer, og kan det være mulighet til å ta en liten sommerjobb? Hør med ditt lokale NAV-kontor eller henvend deg direkte til et sted du kan tenke deg å arbeide.

Mange frivillige organisasjoner tilbyr aktiviteter som ikke nødvendigvis koster så mye. Har du en hobby eller interesse du ønsker å gjøre mer ut av? Du kan henvende deg til organisasjonen sentralt, så kan de henvise deg videre til ditt lokallag. Flere diagnosegrupper og interesseorganisasjoner har fått midler til å arrangere turer, kurs og opphold for sine medlemmer. Turistforeningen arrangerer også ulike turer både fjernt og nært, med varierende vanskelighetsgrad.

Sommer i Norge gir mulighet til dugnadsarbeid og gode opplevelser. Mange festivaler og arrangementer trenger frivillige som stiller opp og utfører ulike typer oppgaver. Det er mye god psykisk helse i å føle seg som en del av et fellesskap, verdsatt og få mulighet til å bli kjent med nye mennesker. Ikke behøver det å bli så dyrt heller. Ved å yte en innsats kan du få gratis inngang til konserter, foredrag eller kurs, innkvartering og litt mat under festivalen.

Er dette sommeren du kan trene til å nå toppen av fjellet bak huset ditt, eller sykle til tjernet i skogen? Kanskje du kan inngå en avtale med noen du kjenner om å nå målet? Overnatting i telt eller hengekøye krever heller ikke mye forberedelser. Mange kommuner låner også ut utstyr for friluftsliv, som støvler, sekker, soveposer, hengekøyer og telt, kano og sykler. Fyll termosen og smør matpakke for å gå på oppdagelsesferd der du bor. Det er mange muligheter til guidede turer, byvandringer og andre aktiviteter i byen også. Sjekk med ditt lokale turistkontor, i avisen eller sosiale medier. Her annonseres arrangementer hele tiden. Kanskje det også foregår noe i nabokommunene også som kan fenge din interesse?

Kanskje du synes det er skummelt å oppsøke arrangementer og nye møteplasser alene. Fordelen med sommeren, er at andre har fri også. Du kan jo også høre med en venn om dere kan bli med på en tur i det blå, eller det første møtet med den lokale foreningen du ønsker å knytte deg til. Kanskje du kan høre med lederen for laget eller arrangementet om et lite møte på forhånd for å få et kjent ansikt. Håper dette er noen forslag som kan gjøre sommeren fin!

Ann-Mari Lofthus er forsker i psykisk helse og rehabilitering

Vipps: 12137