Fjorårets mest leste saker

Fikk du med deg disse sakene fra 2022?

Fjorårets mest leste

Artikkelen om hvordan en ansatt ved St.Olavs hospital ble oppsagt etter et selvmordsforsøk, ble den mest leste saken i magasinet Psykisk helse på nett i 2022.

(Foto: St. Olavs hospital)

Magasinet Psykisk helse er under omlegging. Snart slipper vi nye nettsider med enda mer innsiktsfullt stoff om psykisk helse og mestring. Men først, en oppsummering av noen av fjorårets mest leste og engasjerende saker.

Vi har mye å ta av. Fjorårets første dybdesak så nærmere på hvordan bymiljø og arkitektur kan være med på å fremme god psykisk helse og motvirke ensomhet i byen. Visste du for eksempel at tidsoppfattelsen vår avhenger av om vi har mye å se på eller ikke der vi ferdes? Les saken her.

Naturen har sluppet inn på terapirommene, eller er det kanskje motsatt: Både psykologer og DPS-er har oppdaget hvordan naturomgivelsene er en god medterapeut. Hvordan? Les reportasjen her.

Lange dager, alenearbeid og stort ansvar. Bondelivet er langt fra bonderomantikk for mange, men noe få snakker om. - Det ligger mye stolthet og krav om mestring hos bønder. Man vil ikke erkjenne at det er problemer, sier potetbonde Mari Henrikke Vandsemb som har vitnet hvor galt det kan gå. Les historien her.

Naturlig hjelp

Friluftsteamet på Sørlandet sykehus har flyttet behandlingen av barn og unge ut i naturen. Sofina (12) har en rolig stund sammen med terapeut Martin.

(Foto: Marit Sunnanå Aalrust)

Ærlig

Carina Carlsen om hvordan sex ble til selvskading. (foto Liz Buer)

Nært og åpent

Sterke og åpne menneskemøter er det mange av i Magasinet Psykisk helse. I 2022 fortalte blant annet kroppsaktivist Carina Carlsen om hvordan sex ble til selvskading. Fredrik Nilson fortalte om hvordan flere psykoser til slutt ble veien ut av et heseblesende liv med rus og kriminalitet. Ukrainske Ekateryna fortalte om flukten fra krigen i Ukraina sammen med de seks barna hennes. Og Victor Stange fortalte om hvordan jobben ble redningen i et liv med sterk sosial angst.

To portrettintervjuer ble spesielt godt mottatt. Forfatter Hilde Østby ga høsten 2022 ut bok om ensomhet, men snakket først om tematikken i et ærlig intervju i magasinet Psykisk helse. Artist og låtskriver Daniel Kvammen var like åpen om hvordan suksess kan påvirke selvbildet, og snakket samtidig om sider ved å være mann i dag som han opplever som tabulagt.

Skapte debatt

Våren 2022 ble tv-terapi heftig debatert. Magasinet Psykisk helse var først til å srkive om forskningsartikkelen hvor flere deltagere fortalte at de følte seg sviktet av produksjonen.

(Foto: Andris Søndrol Visdal/ANTI)

Debatt og avsløringer

I flere saker har vi satt dagsorden. Kan man bli oppsagt etter at man har forsøkt å ta livet sitt. En mann i Trøndelag opplevde dette. Denne saken ble årets mest leste på nett.

Øystein Foss Langelang var åpen om cannabis-bruk som selvmedisinering. Da fikk han ikke behandling på Kristiansand DPS.

Men den saken som har skapt aller mest debatt, var saken om det populære NRK-programmet Jeg mot meg med Peder Kjøs som terapeut og programleder, som Magasinet Psykisk helse var først med å skrive om. TV-terapi ble heftig debattert i mange medier våren 2022 etter at en forskningsartikkel avslørte hvordan flere deltagere følte seg sviktet under deltagelsen i programmet. En av de kraftigste kritikerne i debatten som fulgte var psykolog Jørgen Flor, som selv gikk på en smell som han fortalte om i dette portrettintervjuet i magasinet.

(Illustrasjon: Illustratørene/Elisabeth Moseng)

Opplysende selvhjelp

Økt innsikt i hvordan psyken vår fungerer er ofte en god start for positiv endring i livet. Selvhjelpssakene våre er svært populære. Gjennom året har vi blant annet tatt for oss hvordan negativ selvsnakk fungerer og hvordan det kan dempes. Hvordan jaget etter høye prestasjoner kan føre til det motsatte hvis du aldri blir fornøyd. Og hvordan en større bevissthet om egen personlighet kan gi fordeler i karrieren.

Vi har også fått to nye spaltister. Psykolog Cecilie Benneche har tatt for seg de fire viktigste følelsene våre. Les for eksempel spalten om glede, og hvorfor det er viktig å kunne skille de ulike følelsene fra hverandre i dette intervjuet med psykologen.

Psykiater Tormod Huseby er forfatter av boken Er du stolt av meg, pappa, og blir å lese mer av i tiden som kommer som fast spaltist. I dette intervjuet forteller han om hvordan mangel på annerkjennelse fra foreldrene våre kan påvirke oss livet igjennom.

Dette er en tematikk som også blir tatt opp i et intervju med psykolog Erik Nakkerud og moren hans, Anne Haugestad. I en ærlig dialog forteller sønnen om hvordan det var å vokse opp med en mor som gjennomgikk flere alvorlige psykoser.

Outsiderart

Hvem de var, de som laget disse kunstverkene holdes hemmelig.

(Foto: Jens Hamran/Trafo kunsthall. Tilhører Dikemark psykiatriske sykehusmuseum/OUS)

Kunst og kultur

På det snart nedlagte psykiatriske sykehuset Dikemark finnes det et loftsrom fylt opp med gamle kunstverk laget av pasienter i perioden før medikamentell behandling. Flere av kunstverkene er i verdensklasse, ifølge kurator Anne Siv Falkenberg Pedersen, men hvem disse kunstnerne er holdes hemmelig. Hvorfor, les saken om outsider art på Dikemark her.

Hvordan er egentlig livet på lukket avdeling? Gjennom dikt åpner tvangsinnlagte Michelle Elisabeth Myklebust opp det som er stengt, i hvert fall for oss som lesere. Les noen av diktene hennes i denne kultursaken.

2023

Følg med på nettsidene. Det blir et innholdsrikt nytt år med magasinet Psykisk helse.